Gå Dansk / Tips
Inspiration og tips til, hvad I kan vise, fortælle og gøre, mens I går
- Peg og sig ordet for det, I ser undervejs. Få gå-makkeren til at gentage. Skriv det evt. ned og vis ordet.
- Ha’ gerne kuglepen og en blok med fast bagside med (evt. papir på et clipboard), da det kan være en stor fordel at kunne skrive ordene eller tegne en forklaring.
- Hvis din gå-makker kan lidt engelsk, så gør endelig brug af den ’bro’ til at lære flere danske ord. Her er jo ikke tale om decideret dansk-undervisning, men en udvidelse af ordforrådet, så sproget bliver nemmere at beherske og bruge i hverdagen.
- Tag billeder med jeres telefon undervejs. Billeder, som evt. kan deles senere eller printes med angivelse af sted og stikord. Det gør det nemmere at huske alt det nye.
- Tag ingenting for givet, men mærk efter, om der også bare er brug for stille selskab ind imellem. Ofte kan vi blive alt for ivrige, og vores gå-makkere kan måske bare ha’ brug for den friske luft, lidt andre indtryk og et smil lige den dag.
- Er I mange, vil det være helt naturligt, at nogen sakker lidt bagud. Slut jer også til dem af og til, med mindre de udstråler behov for fred eller privat samtale.
- Giv plads til, at nogle deltagere måske gerne vil ha’ lidt mere fysisk træning ud af det. Hvis det er tilfældet, kan en mindre gruppe sagtens lave intervaller med hurtig og langsom gang, kapgang eller småløb, mens I bruger trapper og mindre forhindringer på jeres vej. Hvem ved, om der herudfra opstår en reel vandre-, løbe- eller træningsgruppe?
- Flere gange om året er der også mulighed for at tilmelde grupper á min. 3 personer til Tæl Skridt-kampagnen, hvor man registrerer sine skridt i 3 uger og deltager i lodtrækningen om en præmie. Ecco Walkathon kunne også være et oplagt arrangement at deltage i – sammen.
- Registrér, hvor mange kilometer I har gået, så I efter en måned kan se, at I f.eks. har gået 20 km. Hvis det kan inspirere og motivere nogen, kan I jo lave et Gå Dansk-barometer eller en lille konkurrence. Gør gerne lidt ekstra ud af evt. delmål og en gulerod, når milepæle nås.
- Fortæl om de butikker og bygninger, I møder på jeres vej. Deres navne og formål, hvad man kan købe, hvor man finder hvad, hvem der kan hjælpe én osv.
- Vis og gå ad smut- og genveje i området, cykelstier, fortove, gangstier, tunneller, så de nye borgere kan komme hurtigere fra A til B på egen hånd, mens de stadig følger de danske færdselsregler.
- Tal om og vis, at vi holder til højre og overhaler venstre om. Hvor vi går på vejen, når der ikke er noget fortov osv.
- Giv gode råd om, hvor man kan handle billigt, og hvad man køber hvor. Mange af os tager det for givet, men det kan være en kæmpe hjælp i hverdagen, især hvis der er nogle helt særlige råvarer, men gerne vil ha’ fat på.
- Har I en tolk med, og har I mod på det, vil det også være oplagt at tale om, hvordan vi møder hinanden i forbifarten. Er manglende øjenkontakt et tegn på fjendskab eller bare, at man respekterer hinandens grænser? Er et smil en invitation eller bare en venlig gestus? Kan en gruppe virke truende? Hvordan giver vi i det hele taget hinanden plads – på flere planer?
Efter turen
- Er der stemning for det, kan I dele jer op i flere undergrupper, så man kan gå hurtigere eller langsommere, kortere eller længere ture. Nogen starter måske en gruppe, hvor alle går med barne- og klapvogne. Nogle grupper foretrækker måske at gå i skoven, mens andre helst vil lære byen bedre at kende. Nogle af jer vil måske gerne gå med andre i samme aldersgruppe eller med folk, der har samme interesser. Lad det opstå naturligt fra alle sider.
- En god og rar afslutning efter en god tur kan være en kop te og evt. et stykke kage eller frugt – enten i det fri eller på asylcentret. Her skabes endnu en anledning til en lille snak, potentielt flere aftaler og børns frie leg, som bli’r nemmere og nemmere for hver gang, man mødes.
- Lad atmosfæren og jeres egen mavefornemmelse afgøre, om I vil involvere jer mere. Hvis det føles godt og naturligt, kan I måske arrangere at spise sammen eller hjælpe hinanden på kryds og tværs. Det er ikke kun os danskere, der ønsker at foretage os noget eller være nyttige – så vær åben for, at mange flygtninge også ville elske at kunne være til gavn og bruge deres evner.
RIGTIG GOD TUR,
ALLE SAMMEN!
#GaaDansk #GåDansk