Hvordan? D2iB
Hvordan bruges Dansk2 i Bevægelse?
Faglige discipliner såsom opbygning af ordforråd, udtale, sætningsdannelse, inversion og grammatik er bygget op om konkrete emner. Ved hjælp af kort med ord og sætninger, skilte til sortering og arbejdsark kan man fordybe sig i de enkelte ord og discipliner uden at blive overvældet eller miste modet.
Den fysiske bevægelse med mulighed for små konkurrencer giver afveksling og kan benyttes i forskelligt omfang, alt efter om man lige har 10 minutter eller vil bruge en hel lektion. Til denne målgruppe er aktiviteterne naturligvis tilrettelagt, så det ikke bliver for barnligt, men stadig kan få kroppen i gang og smilet frem.
Aktiviteterne er ment som et fagligt kvalificeret og varierende afbræk i den almene danskundervisning og kan derfor med fordel bruges som supplement til det øvrige arbejde med bøger, hæfter, lytteøvelser og opgaver på computeren.
I alle aktiviteter lægges der desuden op til yderligere fordybelse og efterfølgende skriftligt arbejde på særlige arbejdsark, som knytter sig til emnet.
Da der er minimum 50 ord eller sætninger til hver aktivitet, får kursisterne rig mulighed for at drøfte regler og undtagelser, særlige tips og gode råd, og ikke mindst få sat ord på den sproglige opmærksomhed, der trænes intenst.
Kroppen er i bevægelse, så begge hjernehalvdele bruges meget mere aktivt, hvilket letter arbejdet med at få det nye stof lagret flere steder til senere brug.
Utallige gange har jeg og mine undervisere oplevet, at elever – når de senere sidder med deres skriftlige opgaver foran sig – pludselig smiler ved tanken om at have løbet ende mod ende med deres makker og derefter kan huske reglen.
De genkalder sig ord og sætninger, men også følelser, sanseindtryk, bevægelser og farver på skilte og kort. Derved har de mange flere strenge at spille på, når stoffet skal indlæres og gerne blive hængende i lang tid.
Dansk2 i Bevægelse egner sig altså ikke kun til dem, der har brug for at røre- og gøre, men til alle – også unge mennesker og voksne, som har brug for flere og måske helt andre måder at lære på, så hvorfor ikke prøve?
Gå den direkte vej til Sproggrens
DANSK2-materialer.